תקלות ביוב בבניינים משותפים מתרחשות בכל עת, חדשים וישנים גם יחד. מידת דחיפות הטיפול בהן גבוהה, אך למרבה הצער פעמים רבות זה לא מתבצע בזמן, רק בגלל ויכוחים לגבי מי אמור לשאת באחריות לכך. על מנת שאצלכם זה לא יקרה, החלטנו להסביר לכם אחת ולתמיד מי אחראי לתקן את הביוב בבניין מגורים משותף. קראו ופעלו בהתאם.
אילו תקלות נפוצות יכולות לקרות בביוב של בניינים משותפים?
לפני שנתחיל בהסבר לגבי מי אחראי על תיקון צנרת הביוב המשותפת בבניין, נתחיל דווקא בסקירה של מספר תקלות נפוצות שעלולות להתרחש במערכת הביוב של כל בניין משותף, כדי שתבינו למה חשוב לטפל בהן כמה שיותר מהר. חשוב להבין שבמבנים מהסוג הזה מיוצרת פסולת ביוב רבה מחדרי הרחצה, השירותים והמטבחים של כל הדירות ושאומנם מערכת הביוב מסוגלת לטפל בפינוי של כל הנוזלים הללו על פי רוב ללא בעיות מיוחדות, אך לא תמיד.
עם הזמן בכל בניין מתפתחים בסופו של דבר ליקויים שונים שעשויים לפגוע ביכולתה של מערכת הביוב לעמוד במשימתה ומתחילים להופיע תסמינים שונים, כגון עליית ריחות ביוב לתוך הבתים, מים שיורדים באיטיות בפתחי הניקוז והצפות ביוב שיכולות להופיע במקומות שונים בבניין וגם בתוך הדירות. בין הבעיות הנפוצות ניתן לציין:
· סתימות ביוב – שימוש לא נכון של הדיירים בצנרת הביוב גורם בסופו של דבר לסתימות ביוב קשות מאוד. למשל, לא אחת מוזעק צוות ביובית עבור פתיחת סתימה בבניין כתוצאה מהשלכת מגבונים ופסולת, או פתיחה של סתימה עקב הזרמת שומן לתוך הקווים.
· הצפות מים וביוב – אותן סתימות, במידה והן לא מטופלות בזמן, יכולות להסתיים בהצפה שאותה יש לשאוב על ידי ביובית. הצורך בהזמנת ביובית עבור שאיבה הצפה יכול לעלות גם במידה ואחד הצינורות נשבר בצורה חמורה.
· דליפת צנרת ביוב ראשי – כאשר דבר כזה מתרחש מתחילים להופיע ריחות רעים, יש התרבות של מזיקים בבניין (מקקים, יתושים ועוד) והצמחייה גדלה פרא. כמובן שגם הסיכוי להצפה עולה ולכן חשוב לטפל בכך בהקדם.
אם מדובר בקווי ביוב מאוד תקולים ובעייתיים, בין אם בשל היותם ישנים מאוד או כאלה חדשים שנבנו עם ליקויים, אין ברירה מלבד החלפה של המערכת כולה. החלפת צנרת בבניין משותף זה דבר הכרחי גם אם הבניין מקבל זכויות לתוספות בנייה ויש להכין את הצנרת לעמידה בהספקים החדשים.
טיפול בתקלות ביוב בבניין משותף – אז מי אחראי?
אחריות על טיפול בתקלות ובעיות ביוב בבניין משותף נקבעת באופן הבא:
· אחריות דירתית – כל עוד מדובר במקטע ביוב שנמצא בין דירה כלשהי ועד לחיבור עם הצנרת הראשית של הבניין, האחריות היא על בעלי הדירה המסוימת.
· אחריות משותפת – כאשר התקלה ממוקמת כבר בקווי הביוב הראשיים יותר של הבניין, הרי שהבעיה היא משותפת לכל הדיירים ולכן גם אחריות הטיפול בה היא על כולם באמצעות ועד הבית. בפועל הדבר אומר שכל הדירות צריכות להשתתף בעלות התיקון ואין זה משנה איזו דירה גרמה לנזק בפועל.
· אחריות הרשות המקומית – אם הבעיה הופיעה באזור צנרת הביוב של הרשות המקומית, האחריות היא עליה ולא על בעלי הבניין. למשל, אם מתרחשת הצפה בשוחת ביוב שנמצאת בשטחים ציבוריים, יש להזמין את העירייה.
ומה אם ועד הבית לא מצליח לגבות כספים לתיקון הבעיה? או שלא קיים ועד בית בכלל? במקרה כזה הרשות המקומית גם כן צריכה לפעול על מנת לטפל בבעיה, כשהחיוב מתחלק שווה בשווה בין כל הדיירים הרשומים דרך חשבונות הארנונה של הבניין.
למידע על שירותי ביובית והזמנת עבודות ביוב: https://biobit4u.co.il/